El campió de la CERS visita l’Ateneu

(Miquel Roca) \ El Pavelló Olímpic de l’Ateneu viurà aquest dissabte (19.30 h.) un d’aquells partits que ho tenen tot per gaudir de valent de l’hoquei. El Noia Freixenet i el Barcelos obriran el seu duel a doble partit per un lloc als quarts de final de la Copa CERS, títol que l’equip portuguès ha alçat les dues últimes temporades. El balanç històric de partits a Sant Sadurní davant rivals lusitans és molt positiu, si bé l’últim precedent va ser favorable al Barcelos.

Després de les dues plàcides golejades davant el Darmstadt, el camí de les tres eliminatòries que cal superar fins a arribar a la final a quatre de la Copa CERS s’eleva de nivell i enfila, com si d’una cursa ciclista es tractés, un port de primera categoria. De cap altra manera es podria qualificar el Barcelos, l’equip que ha guanyat les dues últimes edicions de la competició i que en fa tres que arriba a la final four.

La brillant ratxa europea del Barcelos va començar justament a l’Ateneu, on fa tres anys va eliminar el Noia que defensava el títol assolit l’abril del 2014 a Forte dei Marmi. La curta derrota per 2-1 a la localitat del nord de Portugal deixava intactes les opcions de remuntar, però en la tornada els portuguesos van anar sempre per davant al marcador i només el 3-3 a poc del final va fer somiar amb la pròrroga. Però el gol no va arribar i el posseïdor del títol va dir adéu a la CERS, tal com ara intentaran fer els homes de Pere Varias amb el bicampió Barcelos.

Per aconseguir-ho, el Noia haurà de superar un equip que té el seu potencial en el conjunt, sobretot després de la marxa al Viareggio italià de qui fins l’any passat era el gran referent del Barcelos, l’incombustible Reinaldo Ventura. No per això, però, l’equip que entrena Paulo Pereira deixa de tenir individualitats destacades. Per exemple, la de Mario Rodrigues “Marinho”, que l’any passat jugava al Follonica i va ser el gran “botxí del Noia. L’internacional moçambiquès va fer els dos gols –tots dos de falta directa executada de tir sec, sense avançar- del seu equip a l’Ateneu (1-2) i tres més en la tornada al Palazzeto Armeni (6-4). Cal esmentar també el veterà porter de 34 anys Ricardo da Silva, sota els pals del Barcelos des de fa gairebé una dècada i, pel seu passat a l’OK Lliga, de l’asturià Juanjo López, que va jugar al Liceo abans de marxar a Itàlia i ara a Portugal.

L’eliminatòria que s’obre dissabte a l’Ateneu i es tancarà el 13 de gener al Pavilhao Municipal de Barcelos serà el tercer doble duel entre tots dos equips a Europa. Abans de l’esmentat precedent de la CERS 2014-15, s’havien trobat a la fase de grups de la Lliga Europea 2007-08, amb dues victòries pel Noia: un memorable 1-6 a Barcelos i un ajustat 3-2 a Sant Sadurní.

Igual que el Noia Freixenet, l’Óquei Clube Barcelos té també a les seves vitrines sis títols europeus. Els quatre primers, fruit d’una època daurada en la primera meitat dels anys 90 (Copa d’Europa i Supercopa europea el 91, Recopa el 93 i Copa CERS el 95), i els dos últims, les referides CERS del 2016 i el 2017. De fet, Noia i Barcelos comparteixen el ben guanyat honor de ser entre el selecte grup de només sis clubs –amb Barça, Reus, Liceo i Porto- que han guanyat com a mínim un cop totes les competicions europees: Copa d’Europa o Lliga Europea, Copa de la CERS, Supercopa o Copa Continental i l’extingida Recopa.

Dissabte, doncs, dos grans clàssics de l’hoquei sobre patins europeu cara a cara a l’Ateneu, on el Noia presenta davant equips portuguesos un balanç històric que fa goig. De 21 partits jugats, n’ha guanyat 17 –per bé que no sempre han valgut la classificació-, n’ha perdut només dos i n’ha empatat també dos. Tenir al davant un rival portuguès sempre és complicat. Però per a ells, visitar l’Ateneu, també.

El Noia contra equips portuguesos a l’Ateneu

Copa CERS 80-81      1/4s final, anada         Noia-Sesimbra                        6-3       eliminat

Copa CERS 83-84      Prèvia, tornada           Noia-Sporting Lisboa  1-4       eliminat

Recopa 85-86             Semifinal, anada        Noia-Sporting Lisboa  4-2       eliminat

Copa CERS 86-87      Semifinal, tornada      Noia-Sporting Lisboa  7-2       classificat

Recopa 87-88             Semifinal, anada        Noia-Oliveirense         9-6       classificat

Copa Europa 88-89    Final, tornada             Noia-Sporting Lisboa  3-1       campió

Copa Europa 89-90    Final, tornada            Noia-Porto                  2-5       subcampió

Copa CERS 97-98      Semifinal, anada        Noia-Sporting Tomar  8-1       classificat

Copa CERS 97-98      Final, anada               Noia-Paço d’Arcos      5-2       campió

Copa CERS 99-00      1/8s final, tornada       Noia-Barcelinhos        10-2     classificat

Copa CERS 2000-01  Semifinal, tornada      Noia-Paço d’Arcos      7-3       classificat

Copa CERS 02-03      1/4s final, tornada       Noia-Oliveirense         3-0       classificat

Lliga Europea 07-08   Lligueta, 4a jornada   Noia-Barcelos             3-2       2n lloc, eliminat

Lliga Europea 08-09   Lligueta, 5a jornada   Noia-Porto                  3-2       1r lloc, classificat

Lliga Europea 09-10   Lligueta, 5a jornada   Noia-Candelaria         5-1       1r lloc, classificat

Lliga Europea 10-11   Lligueta, 2a jornada   Noia-Candelaria         4-3       2n lloc, classificat

Lliga Europea 11-12   Lligueta, 5a jornada   Noia-Candelaria         5-2       eliminat

Lliga Europea 12-13   Lligueta, 6a jornada   Noia-Porto                  4-2       2n lloc, classificat

Lliga Europea 12-13   1/4s final, anada         Noia-Benfica              3-3       eliminat

Copa CERS 13-14      1/8s final, anada         Noia-Braga                 4-3       classificat

Copa CERS 14-15      1/32s final, tornada     Noia-Barcelos             3-3       eliminat