Europa torna a somriure al Noia Freixenet

Amb la victòria davant del Monza i l’accés als quarts de final de la Lliga Europea, el Noia Freixenet s’ha garantit ja, com a mínim, igualar la trajectòria de l’última vegada que havia participat en la màxima competició continental, fa sis anys.

Haver superat la fase de grups permet tornar a ser forts a Europa passant pàgina a uns últims anys sense fortuna.


La catorzena participació del Noia Freixenet a la màxima competició continental igualarà com a mínim el paper fet en l’anterior, que data de la temporada 2012-2013 i en la qual l’equip sadurninenc va arribar fins els quarts de final, on va ser eliminat pel Benfica.

En el global de la història, de les tretze presències a l’antiga Copa d’Europa o l’actual Lliga Europea, aquesta és la novena ocasió que l’equip de Sant Sadurní és entre els vuit millors, si bé cal tenir en compte que quan la Copa d’Europa només la disputaven els campions de les lligues estatals (només el país d’on era el campió d’Europa aportava dos equips), l’eliminatòria de quarts de final no era una ronda ja avançada de la competició, sinó el punt d’on arrencaven el seu camí la majoria d’equips participants.

Des del canvi de denominació estrenat la temporada 1996-97 i la introducció de la fase de grups, la que es va tancar dissabte davant del HRC Monza ha estat la vuitena lligueta de sis partits en la qual ha pres part el Noia Freixenet en la Lliga Europea, amb un balanç de sis classificacions i dues eliminacions.

De les sis ocasions que el Noia Freixenet ha superat la fase de grups de la Lliga Europea, quatre li van valdre l’accés directe a la fase final en els seus diversos i canviants formats (F4 Torres Novas 2006, F8 Bassano 2009, F6 Valdagno 2010 i F8 Andorra 2011), mentre que les dues últimes han servit per classificar-se per a l’eliminatòria de quarts de final que, precisament des de la temporada 2012-13, posa en joc els quatre bitllets per a la Final Four.

Cinc anys després, l’Ateneu torna a vibrar amb un gran triomf europeu

Haver superat la fase de grups de la present Lliga Europea permet al Noia Freixenet tornar a fer un camí llarg en una competició europea després d’uns últims anys en els quals l’equip sadurninenc no havia tingut ni gaire fortuna als sortejos ni prou encert a la pista.

El període de sis anys d’absència de la Lliga Europea va començar molt bé pel Noia, que va guanyar la Copa de la CERS el curs 2013-14 i va obrir el següent alçant la Copa Continental al Palau Blaugrana. Però després d’aquella victòria per penals davant del Barça van venir quatre anys de malestruc de l’equip de Sant Sadurní amb la segona competició europea, en la qual va quedar sempre aparellat amb rivals molt potents en les primeres rondes i va patir eliminacions primerenques amb el Barcelos, per dues vegades, i el Follonica. L’eliminatòria inicial davant del Darmstadt alemany en la Copa de la CERS de la temporada passada era l’única que el Noia havia superat en els últims quatre anys abans d’iniciar el camí a la Lliga Europea d’enguany.

La golejada per 7-2 davant del Monza i l’accés als quarts de final trenca per fi una mala ratxa que obligava a remuntar-se a cinc anys enrere per trobar l’últim gran triomf europeu viscut a l’Ateneu davant un rival d’una lliga de primer nivell. Va ser el 8-2 al Bassano que, el 15 de març del 2014, va fer que el Noia capgirés la derrota per la mínima de l’anada i es classifiqués per a la Final Four de la CERS que acabaria guanyant a Forte dei Marmi.

El bon paper en la present Lliga Europea, doncs, permet al Noia retrobar-se amb la seva reeixida història a les competicions continentals, on ha escrit pàgines brillants que l’han convertit en un gran clàssic de l’hoquei sobre patins continental i el setè club amb més títols europeus al seu palmarès.

Veurem si la trajectòria del Noia en el seu retorn a la màxima competició europea s’acaba a la següent ronda o si es trenca una barrera més i l’equip de la Capital del Cava es fa un lloc entre els quatre millors, però de moment el doble 6-0 davant del Montreux, el punt èpic aconseguit a Lisboa i la classificació obtinguda davant del Monza en una nit memorable ja han fet possible que l’afició del Noia Freixenet torni a gaudir de veure el seu equip trepitjant fort i fent camí a Europa.

Balanç històric del Noia Freixenet a Europa

Lliga Europea/Copa d’Europa:

 • 14 participacions
 • 85 partits jugats:
  • 43 guanyats
  • 9 empatats
  • 33 perduts

Total competicions europees:

 • 34 participacions
 • 177 partits jugats: 96 guanyats, 21 empatats, 60 perduts
 • 6 títols:
  • Copa d’Europa 1989
  • Copa CERS 1998 i 2014
  • Recopa 1988
  • Supercopa d’Europa 1990
  • Copa Continental 2014

Foto: Eli Jiménez

About CE Noia

CE NOIA FREIXENET - C/ Josep Rovira 14, 08770 - Sant Sadurní d'Anoia 93 891 27 89 - e-mail: cenoia@cenoia.com - comunicacio@cenoia.com